dinsdag 4 februari 2014

Spyker krijgt claim van 2,3 miljoen euro

Spyker heeft een claim van 2,3 miljoen euro tegen zich gekregen van een Letse bank. Dat bedrag komt voort uit een leaseconstructie die Spyker en zijn toenmalige Britse leverancier Coventry Prototype Panels (CPP) in 2010 aangingen met de bank SIA LKB Lîzings. Het betrof de financiering van de tooling waarmee de Spyker C8 Aileron modellen bij CPP in Engeland gebouwd zouden worden. CPP ging echter in 2012 failliet, nog voordat de productie op gang was gekomen.

Helemaal een verrassing is de claim niet. Spyker meldt in zijn halfjaarverslag over 2013 dat het met SIA LKB Lîzings in de slag is over de leaseconstructie van 2,3 miljoen, die in 2015 zou aflopen. Spyker betwist de voorwaarden ervan, vanwege het faillisement van CPP. Ook meldt Spyker dat het extra kosten heeft moeten maken om de gereedschappen na CPP's faillissement in handen te krijgen.
In strijd met eerdere uitspraken
Financieel directeur Arjen Dikken van Spyker laat dinsdag in De Telegraaf weten: "De machines zijn nooit geleverd en het Engelse bedrijf waar we gingen bouwen is failliet. De Aileron wordt daarom nu handmatig gebouwd in Zeewolde."


Spyker-topman Victor Muller echter heeft eerder gezegd, dat de tooling voor de Spykers na het faillissement van CPP naar Zeewolde is gehaald. Muller zei toen dat Spyker de tooling had gekocht van de curatoren van CPP en hij benadrukte dat daarmee de productie van Spyker-sportwagens was veiliggesteld. Dat is overeengekomen in maart 2012, nadat CPP in januari 2012 was omgevallen. Bovendien hebben wij tijdens bezoeken aan de Spyker-fabriek in Zeewolde de tooling met eigen ogen zien staan.

Dus wat Arjen Dikken in De Telegraaf zegt, lijkt in strijd met eerdere uitspraken van Muller en met de toelichting uit het eigen halfjaarverslag.

Vladimir Antonov's imperium
De SIA LKB Lîzings bank uit Letland is onderdeel van het imperium van Vladimir Antonov, de jonge Russische bankier die met zijn Snoras bank in 2007 Spyker te hulp schoot na het mislukte avontuur in de Formule 1. Hij investeerde toen 34 miljoen euro in Spyker, nam zitting in de raad van commissarissen en breidde zijn invloed gestaag uit. Hij stak onder andere ook geld in CPP. Ook met Saab wilde hij in 2011 meedoen, maar daar werd hij geweigerd door de autoriteiten. Eind 2011 stortte zijn  bankenimperium ineen toen Litouwen de Snoras bank nationaliseerde.

Eigen medewerker
De claim van 2,3 miljoen tegen Spyker kwam boven water in een heel andere zaak, namelijk een rechtszaak die een voormalig medewerker had aangespannen tegen Spyker omdat hij al maanden lang geen salaris uitbetaald heeft gekregen. Deze Joest Straat, voormalig juridisch manager, zegt in De Telegraaf: "Mij is maandenlang verteld dat er geen geld was. Uiteindelijk boden ze me de helft van het salaris waar ik recht op heb. Dat heb ik geweigerd."

Spyker stelt op zijn beurt de juridisch manager aansprakelijk voor de miljoenenclaim uit Letland, schrijft de Telegraaf, omdat hij nalatig zou zijn geweest bij de afhandeling van deze zaak, waardoor hij helemaal geen recht meer op salaris heeft. Komende vrijdag doet de rechter uitspraak.
 
Never ending story
Het is een never ending story bij Spyker. Geldgebrek leidt tot stoppen van investeringen in de auto’s, tot niet betalen van leveranciers, stagnatie en uiteindelijk krijgen zelfs de eigen medewerkers geen geld meer. De nood lijkt nu echt hoog bij de sportwagenfabrikant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten