dinsdag 2 december 2014

BREKEND: Spyker krijgt uitstel van betaling


Spyker heeft uitstel van betaling gekregen voor de holding Spyker NV en de werkmaatschappij Spyker Automobielen BV. Dat bevestigt de rechtbank in Lelystad aan Spyker-Saab blog. Beide entiteiten vormen samen het hart van het bedrijf.

Spyker heeft surseance aangevraagd en gekregen voor zijn holding en zijn belangrijkste werkmaatschappij, omdat schuldeisers van Spyker Automobielen BV in beweging zijn gekomen en dreigden faillissement aan te vragen.

Anderhalve week geleden schreef Spyker-Saab blog al dat Spyker voorbereidingen aan het treffen was om surseance aan te vragen. Daarna leek het nog een slechts kwestie van tijd.

Intussen bleef Victor Muller proberen om zijn morrende schuldeisers tegemoet te komen. Vorige week nog betaalde Spyker het achterstallige salaris over september aan zijn medewerkers. Muller gaf toen aan, dat hij probeerde om de salarissen over oktober en november ook zo snel mogelijk te zullen betalen.

Desondanks zijn er schuldeisers in beweging gekomen die dreigden faillissement aan te vragen, waarna Spyker hen vóór was door zelf uitstel van betaling aan te vragen. Dat heeft het nu dus gekregen. Bewindvoerder is Henk Pasman, die ook bewindvoerder is voor werkmaatschappij Spyker Events & Branding, die sinds vorige maand in surseance verkeert.
Pasman laat desgevraagd aan Spyker-Saab blog weten dat hij zich nu eerst ook in de andere onderdelen van Spyker gaat verdiepen, voordat hij meer over deze nieuwe surseances kan vertellen.

Schuldeisers van het lijf houden
Door surseance kan Spyker zich schuldeisers van het lijf houden. Als de rechter het verzoek tot uitstel van betaling inwilligt, wordt een bewindvoerder aangesteld. Die houdt toezicht op de boedel en verricht de financiële handelingen binnen Spyker. In samenwerking met de bewindvoerder moet Muller dan proberen de schuldenlast van Spyker te verlichten. Ook moet hij Spyker reorganiseren opdat de onderneming weer levensvatbaar wordt.

Een maand geleden vroeg en kreeg Spyker uitstel van betaling voor zijn dochter Spyker Events & Branding. Bewindvoerder Henk Pasman had daarover afgelopen week zijn eerste verslag moeten uitbrengen, maar dat is nog niet gebeurd.

Miljoenen aan activa
De werkmaatschappij Events & Branding verzorgt evenementen, promotie, marketing en verkoop van merchandise en omvat weinig bezittingen. Spyker Automobielen BV daarentegen vormt het hart van Spyker met daarin de belangrijkste activa van de sportwagenfabrikant.

Het totale bedrag aan activa volgens de laatst bekende cijfers van Spyker, het halfjaarverslag per 30 juni 2013, is EUR 13,9 miljoen. Daarin zitten onder meer EUR 928.000 aan bezittingen, zoals gereedschappen, apparatuur en uitrusting in de fabriek in Zeewolde. Aan voorraden stond er toen EUR 3,6 miljoen op de balans. De grootste post was EUR 8,2 miljoen voor immateriële activa. In dat bedrag is onder meer de waarde van het merk Spyker opgenomen.

Met het aanvragen van uitstel van betaling neemt Muller een verregaande stap voor Spyker. Surseance is het allerlaatste redmiddel voor een onderneming en is het voorportaal van een faillissement. Het gebeurt vaker dat bedrijven in surseance alsnog failliet gaan, dan dat ze de openstaande rekeningen kunnen voldoen.


Lees ook
Spyker fuseert met Amerikaanse fabrikant van elektrische vliegtuigjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten